KIYIKÖY ST. NICHOLAS MONASTERY

Манастира Свети Никола се намира на южния склон на град Kıyıköy, на път Pabuçdere, на 700 метра от града.

KIYIKÖY ST. NICHOLAS MONASTERY

История

Манастирът "Св. Никола" е един от най-важните и интересни архитектурни сгради от региона. Той е изсечен в голяма скална маса през IV век. Манастирът е построен в проспериращо време, под суверенитета на византийския император Юстиниан (527 АД - 565 г.). Той е един от най-добрите примери за скалните манастири на византийския период.

Опазване

Районът е в процес на опазване.

Описание на мястото

Той е обявен за паметник на културата. Намира се на тридесет минути пеша от центъра на града, близо до брега на Pabuts, (Pabuç) дере река. Тя е построена по времето на император Юстиниан (6 век), в зората на християнството. Първоначално той е бил изсечен в естествен скален масив на три нива, допълнително изграден със строителни материали в продължение на векове. Манастирът се смята, че е възникнал на основата на традицията на паметници, изсечени в скалите, които се появяват в аязма(означава „свят извор“) и продължават да съществуват като християнските свещени места.
Салмидесус е контролирал територия от брега с дължина от 700 стадиона – древна гръцка мерна единица – един стадион се равнява на 200 метра. За сравнение средните гръцки градове съдържат около 20-30 стадиона. Това не е била крайбрежната територия на града, но морският изглед на страната, обозначен с името на своята вероятна столица или най-малкото кралската морска резиденция на Салмидесус. Явното свещено място близко до селището е бил манастирът на св. Николас. Днес централната част на църквата с олтара и една от пътеките са запазени. До църквата има аязма (частта от този комплекс, която е най-дълбоко изкопана, оформена като имитация на свод отгоре й. Възможно е тази стая да е служела като баптистерий – басейн за масово покръстване на еретици. Изворите за живота на император Юстиниан изцяло подкрепят това предположение. Въпреки че над 200 години са изминали от указа на Константин Велики, с който християнството е провъзгласено за официална религия, все още има привърженици на езическите култове в империята. През 529г. Юстиниан изготвя закон, който постановява всички езичници да бъдат покръстени в християнството.
Погребалната зала може да бъде видяна на далечния десен ъгъл. Телата на монасите и свещениците, които са служили в тази църква, са поставяни в нея. Декорацията, която включва дърворезба и фрезки, е изящна и е най-вероятно дело на майстори от столицата – централната власт отделя специално внимание на тази сграда и декорацията на този паметник, с цел да го направи крепост на християнството в региона.
Изследователите на византийското изкуство смятат, че манастирът е важен, защото едва ли има друга съществуваща в европейската част на Византия, от която със сигурност може да се каже, че е построена преди периода на иконоборството.
Комплексът е активно използван до средата на 16 век, след което е окончателно

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.