KIYIKÖY CITY

Къйъкой се намира на 92 км от Къркларели.

KIYIKÖY CITY

История

Най-старото име на селото е Salmydessos, което означава "блестящo", "свещено" и "красиво" място. Според историческите информации, 400 пр. Хр. гърците нарекли този регион като "родината на ядящите мед". Смята се, че това име идва от начина на живот на траките в региона. През първото тримесечие на 500 г. пр. Хр., Къйъкой се използва като безопасна земя за лидийците отделените от Анадола към Балканите от войските на Дарий - персийския владетел . В древни времена, цивилизации като траки, перси, Meds и скитите са използвали Къйъкой като селище.

Опазване

Районът е в процес на опазване.

Описание на мястото

Къйъкой е малко рибарско селце. То се намира на около 80 км югоизточно от Къркларели и северозападно от Истанбул. Градът е разположен на брега на Черно море и е обитаван от турския народ от Selanik. Риболовът и горското стопанство са много важни за икономиката на селцето. На един от входовете на селото се преминава през един древен път, останал от византийския период.
Стари имена: Salmidis, Медея, Aylugis, Aymidia, Midye, Мидия
Предишното си име Мидия - производно на гръцкото име на града - Медея, чиято Turkicized форма, е Midye. Тя е била позната като Salmydessus.
Имуществото на Phineus (Phineas) - е тракийски цар-жрец и ясновидец, който бил ослепен за убийството на своите деца, или за предсказване волята на местните богове. Той е показал на Argonauts пътя през Босфора и да ги научил как да минат през него.
Kiyikoy е бил от най-любимите летни курорти, когато император Нерон е бил господар на Тракия. През 2 век от н.е. градът е разрушен и построен наново, и се превръща в един от най-важните градове на брега на Черно море по време на византийския период. Пещерите в района са подслонявали много от местните жители и пирати.
Местоположението на града не е случайно - конфигурацията на терена е полуостров, рамкиран от две водни реки. От двете страни има разположени полуострови , така се формира непристъпна и лесно защитима територия. Това вероятно е една от причините Salmydessus никога да не е завземан и да не се превърне в гръцка колония.
Полуостровът, на който е Salmydessus, е чудесно място за пребиваване - защитен от северните ветрове от гъстите дъбови гори и от двете реки, които осигуряват условия за лиманени пристанища. Всички тези обстоятелства предполагат също и наличието на активно мореплаване в античността.
Къйъкой е разположен на скалиста местност при Черно море, между две физически защитени територии. Поток pabuçdere в северната и Kazandere поток на юг, който се влива в Черно море.Сьомга, кефал и garp, могат да се ловят в тези потоци от регистрираните защитени територии. Можете да направите разходка с лодка.
В Къйъкой има много възможности за хора, които искат да плуват в морето и от двете страни на града, плажовете са доста приятни за туристите. Бреговете Selvez, Полиция и Panayır Пристанище също са сред любимите места на , любителите на лагери, каравани и велосипедисти. "Кастро Coast" също е много известено и популярено място в региона. Това крайбрежие е определено като единственото aged karaçam ormanı. Около Kıyıköу се намират крепостните стени, кули, защитна дупки и тунели, идващи от Юстиниан (527 - 565).
Водата на плажовете в Къйъкой варира между 20-26 ° С. Къйъкой е на 96 км от Къркларели, на 40 км от от Визе и 200 км от Истанбул. Къйъкой предоставя на туристите възможност да яде прясна риба, разходка с лодка по бреговете на Pabuçdere и Kazandere Streams и докосване до минали цивилизации.
Къйъкой крепост е крепост в град Къйъкой принадлежаща към византийския период (6 век) и построена по времето на Юстиниан. Тя е ремонтирана през 9-ти и 10-ти век. Крепостта се намира на склон, който е в морето и между Казан потоци на юг и Pabuç поток северната. Западната част от крепостта е била разрушена до основи. От останките се разбира, че стените са били ясни камъни и изпълнени с чакъл. В тази част е с дебелина около 2,20 м, а височината е 2,50 метра. Височината на стените от двете страни на вратата е приблизително 5 метра. Вторият бастион не съществува днес. Височина на стените е била около 6 метра. Има една тайна врата в южната част тя е направена на180 стъпки надолу от замъка. Портите на сарая са добре защитени. Той е покрит с ясни камъни, върху тухли. Налице е защитен ров с ширина 13 метра от първия до шестия бастион.
Къйъкой Pabuç Stream: Имате възможност за риболов на кефал, сьомга, garp, и гребане в Pabuçdere поток, който идва от Странджа планина и се влива в Черно море, от север на Къйъкой . Тази зона е регистрирана като защитена.
Къйъкой Пристанище и Казан поток: Пристанището Къйъкой е убежище на рибари от Къйъкой, които вадят прехраната си от риболов. Точно като Pabuç поток в Казан поток, могат да ловят риба кефал, сьомга, garp и също така може да се плава с лодка.

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.