KIRKLARELİ MUSEUM

Музеят Къркларели се намира в центъра на града

KIRKLARELİ MUSEUM

История

Построен е като обществена сграда по същото време по което са построени Tenant Neset Pasa и Mayor Haci Mestan Efendi през 1894. Сградата е посетена от великия лидер Мустафа Кемал Ататюрк през 1930 година на 20ти декември. Сградата е използвана до 1962 година, а през 1970 е напълно изоставена.

Възстановителните работи започват през 1983 година, извършват се от Министерството на културата и туризма, и музеят отваря врати отново на 14ти януари 1994 година.

Опазване

Музеят се състои от три части. Могат да се видят изложени балсамирани животни, живели и живеещи в момента в този регион в Природната зала, намираща се на приземния етаж Тази изложба е дарена на музея от балсамиращи майстори от Пънархисар и се състои от около сто морски и други животни от 76 различни вида. Това е най – интересната част от музея.
Други произведения на изкуството, изкопани от различни места са показани в археологическия сектор на горния етаж на музея. Могат да се видят обекти, датиращи от четвърти век пр. Хр. до 1800 година сл. Хр. Като допълнение благодарение на университета в Истанбул са показани и артефакти датиращи от 6800 година пр. Хр.
В частта, в която са изложени етнографски творби и изделия, дела на живелите в Къркларели, са показани местни облекла, ръчно изработени продукти, принадлежности, аксесоари, оръжия и други етнографски произведения на изкуството.
Като допълнение могат да се видят монети от римския, византийския и отоманския период на града.
Основната цел на музея в Къркларели е да поддържа историческите и археологически изследователски дейности в региона около града. Според данни от 2004 година в музея могат да бъдат видени около 610 етнографски и 1487 археологически обекти, както и 2285 монети от различни периоди. Тези находки датират от праисторическите епохи до модерната турска република. Друга цел на музея е да поддържа и регистрира различни археологически и природни обекти.

Описание на мястото

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.