ОСТРОВЕН МАНАСТИР „СВ. АНАСТАСИЯ” В БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ

Остров „Св. Анастасия се намира на 6,5 км навътре в Бургаския залив, югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Той е образуван от монолитна скала с  вулканичен произход  и е с  площ от 8,5 дка.
Координати:  42°28′06″ с. ш. 27°33′11″ и. д.

ОСТРОВЕН МАНАСТИР  „СВ. АНАСТАСИЯ” В БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ

История

Островът има статут на природен резерват. Тук през Х век е създаден средновековен манастир, наречен на великомъченицата Св. Анастасия, покровителка на фармацията и спасителка.
В манастирът са запазени църквата, голямата манастирска сграда – монашеско общежитие и игуменарницата. През ХVІІ-ХVІІІ в. манастирът е бил многократно нападан от пирати и ограбван и опожарен. В началото на ХІХ век – 1802 г. дарителите Матей Котленеца и сина му  Петър възстановили църквата и голямата манастирска сграда. Иконостасът на църквата е уникален с богатата дърворезбена украса, живопис и икони. От 1974 г. той е обявен за национална културна ценност.
Голямата манастирска сграда , където са монашеските килии и манастирската библиотека, през 1925 г. била превърната в затвор за 43 –ма политически затворници. Тяхното бягство през м. юли 1925 г. зад граница станало повод в годините на комунистическия режим - 1950 г. до 1990 г., островът да се нарича „Болшевик”.
През 1975 г. тук е създадена музейна сбирка, представяща историята на острова.
Фарът на остров „Св. Анастасия” е построен през 1854 г. от френското параходно дружество и е добре запазен и днес.
В акваторията на острова могат да се наблюдават скални феномени, наречени „Вкаменелият пиратски кораб”, „Драконът” и „Гъбата”. С тях са свързани интересни легенди и предания, записани в манастирската  летопис и редица литературни произведения на известни бургаски творци.

Опазване

Състоянието на кея и пристана е лошо, предстои генерален ремонт . През 2012г. се очаква извършване на реставрация на манастирските сгради и възстановяване на музея, финансирани по европейски проект на Община Бургас.

Описание на мястото

Достъп: По море чрез малки кораби, лодки и яхти. Пристанът е разположен на югозападния бряг. Оттам посетителите се изкачват по каменна стълба и пътека до манастира „С.Анастасия”, разположен на най-горната равна скална тераса.

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.