С. БРЪШЛЯН, ОБЩИНА МАЛКО ТЪРНОВО – АРХИТЕКТУРЕН И ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ

С. Бръшлян се намира в границите на Природен парк „Странджа”.
Селото е разположено на 14 км северозападно от Малко Търново, на 64 км от южно от Бургас по Е87, на 2 км от пътя Малко Търново — Звездец и на 4 км от границата с Турция.

С. БРЪШЛЯН, ОБЩИНА МАЛКО ТЪРНОВО – АРХИТЕКТУРЕН И ИСТОРИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ

История

Село Бръшлян е създадено през 1731 г. със старото си име Сърмашик. Тук са съхранени характерни за тази част на Странджа архитектурни паметници от края на ХVІІ-ХІХ век: 60 къщи, църквата „Св. Димитър” и килийно училище до нея, Етнографски музей в автентична дървена къща и параклисите: „Св. Марина” и „Св. Панталеймон” на 1 км до селото, а на 2 км е параклиса „Св. Петка”.

Опазване

Добре поддържана инфраструктура и обекти за туристически посещения, осигурени водачи и туристически атракции. Развива се селски туризъм.

Описание на мястото

Условия на достъп: Достига се по локален асфалтов път на около 2 км от първокласен път Е87 Звездец – Малко Търново. Добре поддържана и указана вътрешна инфраструктура, подходяща  за групови и индивидуални  туристически посещения.

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.