МУЗЕЙ МАЛКО ТЪРНОВО

Исторически музей Малко Търново - Археологическа, Етнографска и Природонаучна експозиция - гр. Малко Търново, ул. Константин Петканов 1А

МУЗЕЙ МАЛКО ТЪРНОВО

История

Първият музей в гр. Малко Търново е създаден през 1983 г. под името „Музеен комплекс Странджа” и е резултат от интензивната работа в района по програмата Странджа-Сакар. През 2002 г. е преструктуриран в Общински Исторически музей и до днес е единствения културен институт в сърцето на Странджа планина. Експозиционната площ е разположена в четири странджански възрожденски къщи – паметници на културата, които са принадлежали на богатите търговски фамилии Дякови и Илиеви от края на ХІХ век. Къщата на кап. Стамат Икономов – един от идеолозите на Преображенското въстание, отвори врати в началото на 2010г. като Етнографска къща-музей. Исторически музей Малко Търново представя шест експозиции - в първата са подредени археологическите паметници, открити през последните десетилетия в обектите около и в града. По-голямата част от археологическите обекти са разкрити по времето на програма Странджа-Сaкар, с ръководител проф. Александър Фол. Епиграфските паметници са подредени в лапидариум в двора на музея.  Иконната живопис е представена в отделна експозиция с образци от странджански майстори. Специално място е отделено на новата история и Преображенското въстание, а в етнографската сбирка са събрани автентични предмети и облекла за източно-рупската етнографска област, към която се отнася Малкотърновският регион. В Природната сбирка ви очаква вълнуваща среща със странджанската природа - използвайте телефонната кабина, за да “поговорите” с птиците, запишете се в необичаен “езиков курс” и ако не ви е страх, влезте в „Тъмната стая”, за да усетите странджанската нощна гора. Най-новото, което можете да разгледате е експозиция „Нематериално културно наследство на Странджа”, представяща нестинарството, Белия кукер, странджанските параклиси и светци, които са на особена почит.

Опазване

Музеят е разположен в стари къщи изпълнени и реставрирани в тъй.нар "Странджански стил". Към Исторически музей Малко Търново функционира и килимарска работилница с демонстрационна. Можете да поседнете на автентичен стан и да опитате да тъчете, както и да си закупите уникално ръчно изтъкано изделие.
Дълги години голяма част от етнографските материали събирани в Странджа, бяха скрити в хранилища и очакваха подготвянето на подходяща експозиционна площ за да заживеят живота на музейни експонати. Въпросната експозиционна площ вече е факт – реставрирана е родната къща на кап. Стамат Икономов, един от идеолозите на Преображенското възтание от 1903г. В къщата, обявена за паметник на културата са изложени материали от бита на странджанското население от ХVІІІ и ХІХ в. и ХХв. – оръдия на труда, занаятчийски принадлежности, образци на килимарското и мутафчийското изкуство.

Описание на мястото

Малко Търново е град в Югоизточна България близо до границата с Турция и център на едноименната община в Област Бургас. Градът се намира в полите на Странджа планина - най-големия природен резерват в България.
На 80 км югозападно от Бургас по Е87 посока граничен пункт Малко Търново.
Историческият музей се намира в самия център на града и е лесно достъпен. В околностите на Малко Търново могат да се видят още природни и културно-исторически забележителности - долмени, археологически обекти, исторически местности.

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.