Археологически резерват “Аполония-Созопол”

Созопол - старият град, полуостров Скамни.
На 35 км южно от Бургас по републикански път 99.
Крепостната стена опасва целият полуостров Скамни - стария град на Созопол, на шийката на който се намира портата на укрепения град с две кули. До четирите средновековни църкви открити в града се намират християнски некрополи.

Археологически резерват “Аполония-Созопол”

История

Аполония – Созопол е най-старият град по Западнопонтийското крайбрежие, създаден като милетска колония в края на VІІ век пр. Хр. Безспорно върху избора на заселниците е повлияла благоприятната природна и топографска характеристика. Селището е създадено в южния край на най-големия Черноморски залив – Бургаския. Това му дава възможност за стратегически достъп към богатото на дървен материал и полиметални руди Странджанско крайбрежие ,към плодородните полета на Тракия и солниците от другата страна на залива.
Името на града Аполония вероятно е било избрано от преселниците от йонийските полиси Милет и Фокея още при подготовката на експедицията им. Така моряците били водени от волята на делфийската жрица Пития и стремежът да си осигурят благоволението на нейния повелител- бога Аполон, за да ги отведе към добри брегове. В края на VІ в. пр. Хр. аполонийци почели своя патрон, издигайки в неговия храм в града колосална бронзова статуя на Аполон Лечител, изваяна от прочутия скулптор Каламис.
През VІ в. Аполония е преименована на С/и/озополис - “град на спасението”, каквато е била практиката и за другите едноименни градове в Римската империя след приемането на християнството като официална държавна религия /330г./. Това вероятно е отговаряло и на потребността на нейните жители, тъй като тук е била създадена една от най-ранните християнски общини в българските земи. След официалното признаване на християнството в Римската империя и особено след средата на V в., Созопол се утвърждава като християнско средище.
Созопол бил първото голямо пристанище на север от Константинопол, което засилило неговото военно-административно значение за Византийската империя през V-VІв.
След създаването на Българската държава през 681г. и особено в следващите два века Созопол често попадал в периметъра на военните й действия срещу Византия. През 812г. той е превзет от хан Крум и включен в пределите на Българската държава.
И през средновековието Созопол се развива като един от най-големите пристанищни градове по Черноморското крайбрежие. Близостта му до сърцето на империята Константинопол, дала възможност да използва активно богатите ресурси на вътрешна Тракия и Странджанското крайбрежие и да играе важна роля на икономически и културен посредник между България и Византия.

Опазване

Статут на национален археологически резерват.
В града функционира градски археологически музей с постоянна експозиция, която показва културно-историческото минало на града, изложени са находки от археологическите експедиции през годините.
Възстановени са южната крепостна стена по протежение на крайбрежната алея, в централната част на която е може да се посети частен музей показващ антични казармени складови помещения.
Реставрирана и консервирана е ранно християнската и средновековна епископия в центъра на стария град до функциониращата църква "Св.Георги".
През 2011-2012г. тече допроучване и консервация и реставрация на портата на антична Аполония и средновековната църква "Св.Никола".
В града могат да се видят много стари къщи изпълнени в тъй наречената "Черноморски архитектурен стил" зародил се още в 17в.

Описание на мястото

Град Созопол е един от най-големите туристически центрове по южното Черноморие. Намира се на 35 км южно от Бургас. Съвременният град Созопол е съставен от стара и нова част, като старата част на града лежи върху полуостров Скамни и покрива плаща на древната Аполония Понтика. Градът разполага с пристанище, от което потеглят както рибарски и туристически корабчета, така и частни яхти.

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.