СРЕДНОВЕКОВЕН МАНАСТИР "СВ. ПАРАСКЕВА"

Локализира се на брега на залива „Св. Параскева” в границите на Природен парк „Ропотамо”. Разстояние до г. Приморско около  6 км . Достъп по асфалтов път и малък участък горски път.

СРЕДНОВЕКОВЕН МАНАСТИР "СВ. ПАРАСКЕВА"

История

В епохата на средновековието и ранното османско владичество тук съществували важни религиозни средища. По запазените топоними в района на устието на р. Ропотамо като: "Св. Димитър" и "Св. Параскева", можем да предположим, че те са свързани с развитието на едноименни църковни комплекси или манастири.

Опазване

Археологическите проучвания в залива "Св. Параскева" дадоха възможност за пълното изясняване на архитектурния план и строителните периоди на средновековна църква. Тя е еднокорабна, с форма на стегнат кръст и кръстокуполно покритие. Откритите в нея археологически предмети, останки от две погребения датират функционирането й в X- до XVII в., когато е била опожарена от турците. Около църквата са открити следи от други постройки и аязмо, което е доказателство за това, че църквата е част от средновековен манастир, чийто патрон вероятно е Света Параскева.

Описание на мястото

В гората, непосредствено до морския бряг на залива „Св. Параскева”, където има следи от стар пристан. Има пряк горски път до светилището „Беглик таш” , което е на 600 м южно над залива.

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.