Антична и средновековна крепост и пристанище Порос/Форос

Гр.Бургас кв.Крайморие, локализира се в м.Пода непосредствено до стария мост и срещу Природозащитния център. Пред обекта има място за паркинг.
Достъп по Е87 - главен път посока Созопол - Бургас, има спирка на градски автобус N17 за кв. Крайморие от двете страни на шосето.

Антична и средновековна крепост и пристанище Порос/Форос

История

Крепостта е създадена в ср. на ІІ в от римския император Антонин Пий. Отначало е била построена кулата при отока, на лат. „Бург”, която е имала локационни функции, помагала на влизащите в езерото лодки и малки кораби да не затънат в заблатените зони на отока. На върха на кулата горял огън през нощта и в мъгливо време.
Полуостров Форос е обозначен в старите италиански и каталунски карти от ХІІІ-ХVІ в. Като място на укрепена крепост с пристанище под името Поро (проток) или Порос, която пазела отока на Мандренското езеро (Скеф). Византийските исторически извори го предават на гръцки като “Пиргос”, което има същото значение. В посветителен надпис от ІІ век се казва, че по границите на римската колония Деултум са изградени бурги (крепости).
Крепостта Бургос / Порос/ е предшественика на съвременен Бургас.
Местността е известна и с една паметна битка от времето на Втората Българска държава. В началото на XIVв. българският цар Теодор Светослав предприел поход към Черноморското крайбрежие, където властта му се разпростряла над Русокастро, Месемврия, Анхиало, Созопол и Агатопол. Така през 1304г. при моста на отока на Мандренското езерото – Скафида (Пороса) се състояла решителната битка завършила със знаменателната победа на българския владетел над византийската армия.

Опазване

Визуализация на план на града с реконструкция на археолог. обекти.  
Археологическите проучвания ще бъдат продължени за разкриване и на други части на крепостта и пълна реставрация на кулата / бургоса.
Представяне на старата фортификационна система на древното бургаско пристанище при отока в м. Пода.

Описание на мястото

Може да се организират разходки покрай брега на полуостров „Форос” до сев. му част, където са запазени и др. останки от кули и крепостна стена. На нос „Кафката” могат да се наблюдават карстови пещери под водата и интересни скални образования и вкаменелости.  Важно е да бъде реставрираната локационната кула и да се създаде подходящо експониране и инфраструктура за достъп.

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.