СЕЛО БЪЛГАРИ

В границите на Община Царево, разположено на 17 км от гр. Царево по основния път за Малко Търново. На 300 м н.в.
Координати: 42°05’15.30” С, 27°43’42.40” И; 293 м н.в.

СЕЛО БЪЛГАРИ

История

За първи път е споменато в документ от 1454 г., което доказва, че е едно от най-старите странджански села, вероятно основано още по времето на Първото българско царство. Според проф. Божидар Димитров, жителите му са преки наследници на прабългарски войници, заселени от първите ханове за охрана на южната ни граница. Към края на ХІХ век остава последната крепост на българщината в крайморска Странджа. Традиционният консерватизъм на населението способства за съхранение на българския му характер в една враждебна гръкоезична среда.
Старото име на селото е Ургари и все още се използва от местните хора.
Население: 68 жители по данни от 01.02.2011 г.

Описание на мястото

Село Българи е разположено върху плоския гръб на планинско било, заобиколено от дълбоки долини, от селото се открива прекрасна гледка към нагънатите заоблени хребети на Странджа планина.
Известно е със съхранените нестинарски ритуали, традиционните нестинарски игри на 3 юни, когато се честват Св.св.Константин и Елена (по стар стил). Включено е в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Районът наоколо е забележителен по отношение на съхранена природа и етнографски традиции. Близо до селото е разположен резерват „Силкосия” – първият български резерват, както и защитена местност „Марина река” (рай за любителите на растенията). Тук е един от районите, където всяка година през май може да се види символа на Странджа – зелениката, която образува подлес в горите около селото. Край с.Българи са най-големите находища на зелениката. Има музей на нестинарството (в сградата на кметството), където се представят стари документални филми за нестинарството от средата на миналия век. Църквата „Св. св. Константин и Елена” разположена на площада на селото е паметник на културата. Строена е през втората половина на ХІХ век. През 1903 г. по време на Илинденско-Преображенското въстание е опожарена заедно с цялото село. Възстановена е през 1910 г.
Нестинарството е езически ритуал, предаван от дълбока древност и преплетен с християнството чрез легендата за двамата светци Св. св. Константин и Елена. Пряката културна приемственост, осъществена в Странджа, е причина този действащ от тракийско време ритуал да запази основните си черти и до днес.
„Прихващането” на нестинарите и танцуването в транс в огнената жарава под звуците на нестинарския тъпан са уникални за Европа. Върху жаравата играят само посветените, които са обсебвани от духа на Св. Константин, мълвят молитви за здраве и опрощение, а понякога пророкуват бъдещето за селото и за света. Овладени от „Господева сила”, нестинарите отключват свещени пространства, където влизат в истинско общуване с Бог.
В близост до селската чешма в центъра на Българи се намира Коначето – храмът на нестинарите. Това е свещено място, където обикновено става „прихващенето” на нестинарите преди играта им в огъня. Тук се „обличат” нестинарските икони и тръгва нестинарското шествие към параклиса на „Св. Костадин”. В деня на Св. Св. Константин и Елена в двора му се коли жертвено животно за приготвяне на „нестинарския курбан”. През цялата година в коначето се съхранява свещеният нестинарски тъпан.
В районът около селото са разположени няколко параклиса - „Св. Костадин”, „Св. Елена”, „Св. Троица”, „Св. Богородица” и „Св. Илия”. На параклиса „Св.Богородица” жителите на с. Българи се събират на 28 август, за да отбележат втория по значимост празник за селото, след нестинарския.
Частната етнографска сбирка на леля Мара Шонкова привлича туристите и ги запознава с живота и бита на местните хора от миналия и по-миналия век. Характерни пособия, дрехи и мебели пазят духа на селото и връщат в миналото. Старата странджанска къща, която е семпъл етнографски музей се намира почти в центъра на селото и е лесно достъпна за заинтересованите.

Маршрути към този обект

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.