Маршрут №5

Устието на река Велека – Устието на р. Резовска– гр. Малко Търново

през ЗМ Силистар – с. Кости –параклис Св. Илия – светилище св. Марина – Влахов дол – с. Сливарово – Индипасха – Каменска Бърчина


Карта

Ден 1. Разстояние 45,3 км

 

Изходна точка на маршрута е устието на река Велека, където може да се насладите на красивите пейзажи, интересните скални образувания, сред които най-атрактивни са “Сфинксът”, “Гълъбите” и “Разделената канара”. Минава се през с. Синеморец и се кара по асфалтовия път към с. Резово. От табелата на Синеморец по асфалтовия път до разклона за ЗМ Силистар” разстоянието е 5,4 км, от където на 900 м по черен път се стига до самия залив с живописен и силно разчленен  морски бряг.

ЗМ „Силистар”еедин от най-красивите заливи по южното ни Черноморие – прекрасен пейзаж, скални образувания, фиорди, бели понтийски дюни, пясъчна лилия, богато биоразнообразие. Разстоянието от Устието на Велека до Силистар по веломаршрута е 7,2 км (1,6 км черен път и 5,4 асфалт), а денивелацията е 50 м.

 

От Силистар до с. Резово по асфалтовия път е 6,5 км като може по средата на пътя да се отбиете към нос Кастрич по кльона (пътят се разчиства периодично и понякога е доста обрасъл) и оттам да се спуснете по черен път, който се движи покрай крайбрежието и след 2,5 км отново се събира с асфалтовия.

Старите имена на с. Резово се свързват с името на тракийския цар Резос, участник в Троянската война. В миналото селището често е сменяло местоположението си, заради непрекъснатите нападения от кавказките пирати (лази). Днешното Резово е заселено в 1903 г. и веднага е построена новата църква “Св. Св. Константин и Елена”. В околностите му на много места има следи от металургична дейност. В местността Селски дол, на 3-4 км западно от селото, освен рудни разработки има и тракийски могилен некропол.

Устието на река Резовскае на самата граница с Турция – красив залив поделен между две държави, зимовище на водолюбиви птици и ловуващи в морето видри. По поречието на р. Резовска се разкриват редуващи се заоблени хълмове с красиви скални образувания, множество бързеи, преминаващи в тихи речни участъци.

 

От с. Резово маршрутът се връща отново до граничното съоръжение до нос Кастрич. Оттук трудността става по-висока поради голямата денивелация. На картата са показани 4 включвания към Маршрут № 4, който може да ползвате като алтернативен. Предимството на този маршрут е, че при влажно време по него не се образуват локви и заблатявания.

От разклона за нос Кастрич се завива на ляво по черен път покрай кльона. Изкачва се плавно 9,3 км до 260 м надморска височина, където е отбивката за с. Синеморец. След 6,2 км оттам пътят се откланя от граничното съоръжение в посока северозапад и след общо 8,3 км от отбивката за Синеморец с леки спускания и изкачвания се стига разклона за с. Бродилово под вр. Ходжата (326 м н. в.). На 900 м преди разклона има отбивка вдясно, по която след около 400 м се стига до чешмичка. От разклона под Ходжата се продължава на запад 5,5 км към местността Одерето като по пътя се появяват и остатъци от асфалт. Там покрай беседката може да слезете надолу към параклиса “Св. Георги” с чешма, маси и пейки.

 

Ако продължите от разклона вдясно след 5 км плавно спускане по асфалтов път с 230 м денивелация, покрай параклис ”Св. Марина”, се стига до с. Кости. Селото е известно като едно от първите нестинарски селища в региона. До Балканската война Кости и съседното село Бродилово са били населявани основно с гърци, чиито къщи, останали след изселването им, оформят неповторимия облик на селото. Не трябва да се пропусне църквата “Св. Св. Кирил и Методий” в центъра със забележителния й дърворезбован иконостас. В центъра може да се получи по-обстойна информация за пътеките от таблата и местните жители. На площада има смесен магазин и заведение, а срещу него, вдясно от църквата, е чешмата.

До параклис ”Св. Богородица” се минава по въжен мост над р. Велека, пресичат се крайречните ливади и се включва в чакълиран път, следващ течението на реката в местността Крейнеро, където има заслон и чешма. Продължава се по пътя сред обширни масиви от букови гори със зеленика и след 3 км се отклонява на изток (вдясно) към билото и се спуска към Богородишки дол. Там има малък причудлив вир с водопад и е изградена дървена площадка за отдих. Маркировката е жълто-синьо-жълто и бяло-зелено-бяло. В близост е и най-старото буково дърво в Странджа – на 800 г.

За природната забележителност “Св. Илия” – 14 вековни дъба, с параклис и аязма – се кара по асфалтовия път в посока с. Българи и 2-3 преки преди края на селото се завива вляво към Велека. Маркировката е бяло-синьо. Тук на 20 юли, в деня на Св. Илия, се празнува празника на селото.

Към с. Българи може да се стигне през м. Дядо Вълчо, ЗМ ”Пирен” и 4,2 км по ІІ-99 в посока Царево да се кара към Защитената местност „Марина река”, а на връщане от Българи да се слезе по основния път през Резерват”Силкосия”.

 

Разстоянието от с. Резово до с. Кости е 31,6 км, като от тях 8,5 км са по асфалтов път, а останалите 23,1 – по черен път.

 

Ден 2. Разстояние 52,5 км.

 

От Кости се връщате по обратния път към местността Одерето, където на разклона вдясно по чакълиран горски път се продължава за с. Сливарово. По пътя на 2,5 км вдясно има чешма с навеси с маси и пейки и на още 1,5 км отклонение вляво за Макьовци. След общо 5,5 км каране от Одерето без сериозни изкачвания и спускания се стига до местността Ябълките, където е параклиса на св. Константин и чешмата Ябълките до него.

От ябълките се свива вляво към Пещерата-светилище „Света Марина”,катопредварително трябва да се свържете с Гранична полиция на дежурен тел. +359/5952 3095 или +359/5952 23095 за разрешение за преминаване и отключване на портала за 13-та застава, тъй като 1 км след разклона се стига до граничното съоръжение. На 17 юли се чества празника на Света Марина и тогава жителите на съседните села отиват на поклонение в пещерата. Няма маркировка и указателни табели, а последните 200 м се свива от черния път вдясно по тясна пътека, подсичаща билото до беседка с маси. Светилището се намира надолу по дървените стълби в отворената пещера в скалистия дол с аязмо в близост. Общата денивелация от Ябълките е 80 м. За по-голяма сигурност може да се обадите на туристически водач от с. Сливарово – Янаки Градев (тел.+359/ 5952 4493 или +359/898 790 806).

Разстоянието от с. Кости до Пещерата-светилище “Св.Марина” е 13,5 км като 5 км от тях са по асфалт, 6,6 км – по макадам, а останалите – по черен горски път.

 

За да продължите към с. Сливарово може да тръгнете по 12 км маркирана велоалея (цвят жълт), минаваща през граничната зона през местностите Ликуди и Зипката или да се върнете по същия път към м. Ябълките и оттам на ляво по стабилизирания път. На 4,8 км плавно изкачване от Ябълките вдясно е разклона за Влахов дол с най-святото за нестинарите място – Голямата аязма. До него се спуска (с общ наклон 4%) по маркиран черен път (цвят син) с дължина 3,6 км. Там в неделята преди 3-ти юни жителите от петте нестинарски села – Бълраги, Кости, Бродилово, Граматиково и Сливарово, се събират след поклонническо шествие.

Разстоянието от Пещерата-светилище “Св. Марина” до Голямата аязма е 11,4 км.

 

Обратно към с. Сливарово се следва същия маршрут като излизайки на стария път Сливарово-Кости се започва плавно изкачване с наклон 3,3 % по Резовското било. На 4,8 км вляво е отбивката към селото през кльона, а табела няма. От граничното съоръжение до селото са 3,2 км спускане с наклон 5%, а малко преди него вдясно е параклиса “Св. Георги”. Разположено сред вековни девствени гори, край живописно виещата се р. Резовска, днес Сливарово е най-малкото село в Странджа – с общо 9 жители. От селската църква вдясно покрай гробището може да се слезе по маркиран пешеходен маршрут до самата Резовска река.

Разстоянието от Голямата аязма до Сливарово е 11,6 км.

 

На 1,4 км от отбивката за Сливорово при граничното съоръжение по пътя към Малко Търново по Резовското било вдясно е отбивката за Индипасха – тракийско оброчище с лековит извор. Пътят не е маркиран, но има указателни табели по дърветата на ключови места. След 4,1 км плавно спускане с наклон 5% по черен горски път сред вековни дъбови и букови гори ще достигнете до равно място с дървени маси и пейки, където можете да си отдъхнете и да оставите велосипедите и багажа, тъй като следва много стръмно спускане (с дължина около 100 м) по обезопасена пътека в дълбок усоен дол, наречен Аязмовски. Водата извира под огромна скала, обрасла с бръшлян. Смята се, че водата от аязмото е най-лечебна една седмица след Великден. Тогава на оброчището се правят курбани за здраве.Тук могат да се видят редица вечнозелени растения – джел, лавровишня, странджанско бясно дърво, волски език, рускус – тук е и най-западната точка на разпространение на странджанската зеленика.

Разстоянието от Сливарово до Индипасха е 8,7 км.

Обратно към Малко Търново се следва същия маршрут като на разклона на билото се продължава на дясно по стабилизирания път до второстепенния асфалтов път Малко Търново - Царево. Разстоянието от Индипасха до гр. Малко Търново е 16,6 км, от които 10,1 км по стабилизиран път и 6,5 км по асфалтов път.

От м. Индипасха можете да се спуснете 2 км до стабилизирания път от с. Кости за м. Качул покрай река Велека и наляво по него срещу течението на реката след 5,3 км да стигнете до м. Качул, където можете да пренощувате в няколкото туристически комплекса и вили - Туристически комплекс (тел. +359/887 825 734), вила Бохеми (тел. +359/888 963676), вила Качул (тел. +359/885 948 883).

Ден 3. Разстояние 17 км.

От м. Качул на 6 км в югозападна посока и денивелация 260 м по главния път за Малко Търново може да се посети Природна забележителност и тракийско скално светилище в м. Каменска бърчина, която представлява комплекс от интересни образувания на редки за Странджа конгломератни скали сред впечатляващи панорамни гледки. До самото светилище води 400 м стръмна пътека. Една от скалите е с форма на гъба, в чиято основа има тесен процеп “провиралище” за изчистване от греховете. Върху друга скала, на високо, целодневно огрявано от слънцето място, са издълбани “соларни кръгове”, свързвани със слънчевия култ и бог Аполон, а кръгли жертвеници, издълбани почти навсякъде по скалите, са били използвани за приготвяне на „свещено вино” и за извършване на жертвоприношения чрез възлияние на течности (вода, мляко, вино, кръв).

 

На 10,5 км на югозапад от разклонението за Камъка по ІІ-99 егр. Малко Търново. В него не трябва да пропускате да посетите музейния комплекс, православния храм “УспениеБогородично”, източно католическия храм “Св. Троица”,Големият врис (извор), посетителския център на Природен парк „Странджа”.

Край града достъпни за посещение са параклисите “Св. Богородица” – на 3 км северозападно в м. Пейково и “Божейме” – на 3 км югоизточно в м. Църногорово.

Общото разстояние от устието на Велека до Малко Търново е 115 км, а ако отсечката се вземе без да се отбивате по туристическите обекти, разстоянието е 59,3 км.

Разстоянието от гр. Малко Търново до границата с Турция е 10 км по път І-9 (Е-87) с денивелация 200 м.

Обща продължителност: 3 дни

Вода и храна: Магазините в центъра на Синеморец, Резово, Кости и Малко Търново. Чешми има в Синеморец, Резово, Кости и Малко Търново; в м. Одерето, м. Ябълките и по пътя между тях, две чешми има по пътя ІІ-99 между Малко Търново и отбивката за Сливарово, Аязмо в Пещерата “Св. Марина”, Влахов дол и Индипасха.

Екипировка: Велосипед, гуми с комбиниран грайфер за асфалт и черен път, резервна вътрешна гума, лепенки за гума, помпа, комплект инструменти, преден и заден велофар, спортен екип и обувки, дъждобран, каска, дисаги за багаж, спален чувал (може и палатка), карта на района или GPS устройство, очила - слънцезащитни или срещу насекоми, слънцезащитен крем, репелент срещу комари, комплект за първа помощ, предварителна ваксинация срещу кърлежи, туристическа застраховка.

Сервиз: Автосервиз срещу сградата на Гранична полиция в Малко Търново.

Нощувка:с. Синеморец и с. Резово - хотели, вили и къщи за гости; с. Кости - къща за гости Силкосия (тел. +359/876 413402), къща Панговски; м. Качул - Туристически комплекс (тел. +359/887 825 734), вила Бохеми (тел. +359/888 963676), вила Качул (тел. +359/885 948 883); гр. Малко Търново - къщи за гости Билдникс (тел. +359/5952 60 41 и +359/88 5678 505), Белите къщи (тел.+359/886 708 161) и хотел Зеленика (тел. +359/888 525737).

Забележки: 1) Имайте предвид, че в Странджа телефоните често губят обхват.

2) Маршрутът преминава през отдалечени и слабо населени местности и може с часове или дни да не срещнете хора, които да ви се притекат на помощ при нужда.

3) От май до края на септември в планината има множество мушички и ви съветваме да вземете необходимите предпазни средства, за да не ви досаждат – предпазни очила, кърпа за лице, репеленти.

4) Желателно е да се ваксинирате срещу кримска хеморагична треска и лаймска болест поради наличието на много кърлежи, особенно през пролетните месеци.

5) Бъдете внимателни за нежелана среща със стършели, оси и змии, заредете аптечката си със съответните противоалергични и противовъзпалителни медикаменти при евентуално ухапване.

6) В Странджа е задължително носенето на лични документи, които могат да ви бъдат поискани за проверка от служителите на Гранична полиция.

Виртуална разходка по маршрута
Дължина: 115км Продължителност: 3 дни
Терен:  
- асфалт: 40км - пътеки: 1км
- черен път: 74км - денивелация: 1200м

Маршрут и обекти

 • ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ „УСТИЕ НА РЕКА ВЕЛЕКА”
  ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ „УСТИЕ НА РЕКА ВЕЛЕКА”
  42.069428, 27.968331
 • ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ „СИЛИСТАР”
  ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ „СИЛИСТАР”
  42.022500, 28.009750
 • СЕЛО РЕЗОВО – УСТИЕ НА РЕКА РЕЗОВСКА
  СЕЛО РЕЗОВО – УСТИЕ НА РЕКА РЕЗОВСКА
  41.974797, 28.029708
 • ПЕЩЕРА - СВЕТИЛИЩЕ СВ. МАРИНА
  ПЕЩЕРА - СВЕТИЛИЩЕ СВ. МАРИНА
  41.981789, 27.747839
 • ГОЛЯМАТА АЯЗМА (ВЛАХОВ ДОЛ)
  ГОЛЯМАТА АЯЗМА (ВЛАХОВ ДОЛ)
  42.027522, 27.726153
 • СЕЛО СЛИВАРОВО
  СЕЛО СЛИВАРОВО
  41.967914, 27.664600
 • ИНДИПАСХА
  ИНДИПАСХА
  42.004811, 27.653386
 • ПРИРОДНА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ „КАМЕНСКА БЪРЧИНА” (КАМЪКА)
  ПРИРОДНА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ „КАМЕНСКА БЪРЧИНА” (КАМЪКА)
  42.008433, 27.591014
 • ГРАД МАЛКО ТЪРНОВО
  ГРАД МАЛКО ТЪРНОВО
  41.979667, 27.523819

Легенда

 • Велоалея или път без движение на МПС
 • Стабилизиран черен път
 • Екстремен черен път
 • Пешеходен или воден маршрут
 • Асфалтов път с минимално движение на МПС
 • Асфалтов път със средно движение на МПС
 • Асфалтов път със завишено движение на МПС

Strandja

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.