Маршрут №3

гр. Бургас – езеро Вая – вр. Шилото-Тракийско светилище – Манастир “Света Богородица” – крепост Русокастрон и светилище Русина дупка с.Русокастро – Античен и средновековен град Деултум с.Дебелт – ЗМ”Устието на река Изворска” – гр. Бургас

Карта

Изходна точка на маршрута е нулевата точка в центъра на гр. Бургас на ул. “Александровска”. Покрай жп гарата маршрутът се насочва към ж. к. ”Меден рудник”, минавайки по булеварда покрай Бургаското езеро (Вая). В ж. к. ”Меден рудник”, след бензиностанция Лукойл на бул.”Тодор Грудов” се завива надясно по ул. ”Миньорска” за Горноезеровския манастир. След автобусна спирка пътят се разделя на две и се тръгва надясно. Разкрива се панорамна гледка към низината и Бургаското езеро. По черен път вляво маршрутът се изкачва към връх Шилото - най-високият хълм край Бургас(209 м) откъдето се открива уникална 360º гледка към гр. Бургас, яз. Мандра, Бургаското езеро, Бургаския залив (до гр. Черноморец на юг и нос Емине на север), Медни рид, част от Странджа и селата на запад. Любимо място на парапланеристите, на връх Шилото се намира и тракийско светилище, посветено на главното тракийско божество – „Тракийския конник”.

Разстоянието до тук е 11,7 км (от които 3,7 км велоалеи и пешеходни зони; 800 м черен път и 7,2 км асфалт, а времето, за което може да се измине е 1 ч. и 45 мин.

Горноезеровският манастир “Св. Богородица - действащ женски манастир, почитан от местните хора като старо „аязмо”, е разположен в долината под върха. До него се спуска за около 10 мин. обратно по черния път и след това по асфалтиран. Близката горичка покрай реката е предпочитано място от бургазлии за пикник и отдих.

От манастира по черен път през нивите първо в посока югоизток, а после на запад-югозапад с плавно спускане се заобикаля Шилото и се стига до асфалт малко преди входа на Птицеферма Авес. Отсечката от 500 м след входа на “Авес” се включва в третокласния път кв. ”Горно езерово” – с. Черни връх, като на разклона се завива на ляво към с. Черни връх. В центъра на селото има два магазина и кафене, а в края му има чешма. Оттам разстоянието до с. Полски извор е 3 км, пътят е асфалтов, с дупки и ненатоварен, няма възвишения. Южно от Полски извор има няколко чешми (достигат се при отклоняване от пътя). В центъра на селото има заведение и магазин. За с. Тръстиково се завива наляво, а пътят до там е 4 км като движението на автомобили също е много слабо. В центъра има магазин, заведение, парк с детска площадка и църква. Тук е и разклона за с. Русокастро – има указателна табела (направо се продължава към с. Дебелт). Пътят е равен, ненатоварен и асфалтът е в добро състояние. На 4 км е с. Ливада, в центъра на което има магазин, заведение и чешма. На още 4 км е с. Русокастро с магазин и чешма до детския кът в центъра. Крепостта, която е на 3 км от центъра в същата посока (към с. Трояново) се вижда на хълма след селото още преди да се влезе в него. Пътят е хубав, макар и по-тесен. След социалния дом се разделя на две – дясната отбивка води до с. Трояново, а върхът е по лявата (с. Желязово), като се минава покрай паметната плоча за битката на Иван-Александър с византийците с чешма до нея непосредствено преди р. Русокастренска. Отбивката за крепостта Русокастро е по черен път 250 м след реката (има информационна табела). Вляво има обходен път към върха, а ако се продължи направо следва 300 м изкачване с наклон 10% до обширна зелена поляна с беседки и информационно табло, където могат да бъдат оставени велосипедите. Нагоре по изсечена в скалата пътека от юг се върви пеш. Обектът е археологическа културна ценност от национално значение. От хълма се разкриват запленителни гледки към реката, нивите и близките села. Посетителите могат да разгледат църквата на горната тераса на хълма, а на запад - разкритите части от крепостната стена, замъка, западната порта, няколко тракийски светилища. По пътека, която тръгва от църквата на север, се стига до пещерата-светилище „Русина дупка”. Водоснабдителното съоръжение е долу по продължение на асфалтовия път, 200 м след отбивката. Разстоянието от манастир “Св. Богородица” до тук е 23,9 км, като черният път е 1,9 км, а асфалтът – 22,0 км. Времето, за което може да се измине, е 2 ч. и 45 мин.

Маршрутът продължава обратно към с. Тръстиково, в центъра на което се завива надясно към с. Дебелт. Пътят е с много дупки. Античният и средновековен град Деултум се намира в южния край на с. Дебелт, през което преминава граничния вал “Еркесия” (VIII – X век). Деултум е археологически резерват, разположен на площ от 83 ха и е единствения обект в България със знак “Европейско културно наследство”.

Ранновизантийската и средновековна крепост и скалният некропол са от другата страна на шосе ІІ-79 и р. Средецка. За да се стигне тях, се връща обратно до главния път в селото, който ги пресича в посока Промет и 200 м след моста над реката се свива по черен път нагоре към баира, където се вижда голямата информационна табела на крепостта Горното градище (200 м стръмно изкачване с наклон 8%). Некрополът е в посока югоизток. За да се разгледа църквата, построена по времето княз Борис І в ІХ в., трябва да се вземе разрешение от металургичен комбинат „Промет Стиил“ АД една седмица предварително, тъй като тя е в рамките на завода. До него се стига като се завие на ляво (североизток) на разклона. Има два входа от северната страна, а обиколният път минава 20 – 25 м по-ниско от него. Разстоянието от крепостта Русокастро до тук е 20,8 км, от които 19,3 км са по асфалт, а 1,5 км по черни пътища; времето, за което може да се измине, е 2 часа (без времето, нужно за разглеждане на обектите).

Оттук, без да се отбива по никое от отклоненията между завоите, веломаршрутът се вие между промишлените сгради и пречиствателната станция в най-западната част на Мандренското езеро и влиза в гората. След 5 км плавно изкачване (100 м денивелация) се навлиза в ЗМ “Старият соват” и след още 1 км вдясно от пътя има поляна със заслон с огнище. Следва плавно спускане през гориста местност, а асфалтът е в много лошо състояние. След още 5 км се стига до с. Присад. Кара се само направо, излиза се на пътя Димчево – Зидарово и се завива наляво към с. Димчево. Непосредствено преди селото под моста вдясно има място за пикник покрай Факийска река. В центъра на селото вляво има чешма и заведение, а в дясно след завоя е магазинчето. На 2 км по пътя за с. Твърдица е ЗМ ”Устието на река Изворска”, където могат да се наблюдават лебеди и други прелетни птици, а има и подходящи места за почивка. На 1 км след мостчето вляво тръгва черен път напряко към ж. к. ”М. рудник”, който се изкачва плавно 1,3 км до пътя от с. Твърдица и се завива вляво по него. След 800 м има нова отбивка по черен път вдясно, по която може да се изкачите към Лале баир, откъдето се разкрива чудесна гледка към Пода, Мандра, морето, Бургас и Крайморие. Разстоянието от Деултум до тук е 21,2 км (от които 19,1 км са по асфалт, а 2,1 км по черни пътища); времето, за което може да се измине, е 2 часа.

Продължава се по пътя към ж. к. ”М. рудник”, минаващ по дигата на Мандренското езеро. В жилищния комплекс се завива веднага вдясно и по обиколния път се кара обратно към центъра до ул. „Александровска”.

Разстоянието от Лале баир до ул. „Александровска” е 13,8 км, от които 10,0 км по асфалт, 3,0 км по велоалеи и пешеходни зони, а 800 м по черен път); времето, за което може да се измине, е 1 час и 15 мин.

 

Обща продължителност: 10часа

 

Вода и храна: Да се носи! По време на прехода може да се закупи от магазините в селата Черни връх, Полски извор, Тръстиково, Ливада, Русокастро, Дебелт, Присад, Димчево и Твърдица. Чешми има в центъра на с. Ливада, с. Русокастро, с. Димчево, до реката в западния край на с. Полски извор, до реката преди крепостта Русокастрон.

 

Екипировка: велосипед, гуми с комбиниран грайфер за асфалт и черен път, спортен екип и обувки, дъждобран, малка раница или дисаги, карта на района или GPS устройство, каска, очила - слънцезащитни или срещу насекоми, слънцезащитен крем, репелент срещу комари, резервна вътрешна гума, лепенки за гума, помпа, комплект инструменти, преден и заден велофар.

 

Сервиз: в с. Дебелт има вулканизаторза гуми.

 

Нощувка: при необходимост в с. Дебелт се предлагат стаи под наем, като повече информация може да се потърси в кметството на тел. +359/ 5558 2126;.


Виртуална разходка по маршрута
Дължина: 97,500км Продължителност: 10 часа
Терен:  
- асфалт:78,900км - велоалеи: 6,700км
- черен път: 11,900км - денивелация: 110м

Маршрут и обекти

 • Километър 0, Бургас
  Километър 0, Бургас
  42.495315, 27.471694
 • ЕЗЕРО ВАЯ – КЕЯ ЗА ЛОДКИ И РАЗХОДКА С ЛОДКА
  ЕЗЕРО ВАЯ – КЕЯ ЗА ЛОДКИ И РАЗХОДКА С ЛОДКА
  42.510631, 27.367642
 • Манастир „Св.Богородица”
  Манастир „Св.Богородица”
  42.465639, 27.369146
 • Средновековна крепост Русокастрон и светилище „Русината дупка”
  Средновековна крепост Русокастрон и светилище „Русината дупка”
  42.406221, 27.315481
 • Античен и средновековен град Деултум - Дебелт
  Античен и средновековен град Деултум - Дебелт
  42.388156, 27.273288
 • ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "УСТИЕ НА РЕКА ИЗВОРСКА"
  ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "УСТИЕ НА РЕКА ИЗВОРСКА"
  42.401944, 27.440056
 • ЛАЛЕ БАИР КРАЙ БУРГАС (ХЪЛМЪТ НА ЛЮБОВТА)
  ЛАЛЕ БАИР КРАЙ БУРГАС (ХЪЛМЪТ НА ЛЮБОВТА)
  42.424217, 27.456017
 • Километър 0, Бургас
  Километър 0, Бургас
  42.495615, 27.471994

Легенда

 • Велоалея или път без движение на МПС
 • Стабилизиран черен път
 • Екстремен черен път
 • Пешеходен или воден маршрут
 • Асфалтов път с минимално движение на МПС
 • Асфалтов път със средно движение на МПС
 • Асфалтов път със завишено движение на МПС

Strandja

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.