Маршрут №1

гр. Бургас – Лугата (Атанасовско езеро) – Антично и средновековно пристанище и крепост кв.Сарафово – Тракийска гробница Хероон (к-г Европа)

Карта

Изходна точка на маршрута е нулевата точка в центъра на гр. Бургас, намираща се на пресечната точка на ул. “Александровска” и ул.”Св.Св.Кирил и Методий”. Оттам се кара през площад Тройката към велоалеята по ул.”Ген.Гурко” и ул.”Адам Мицкевич” към Приморския парк, където по обозначените за велосипеди алеи се стига до асфалтовия път за Бургаски солници - Юг. Преминава се през охраняемата им зона, където се намира Басейна с луга и лечебна кал на Атанасовско езеро. До тук разстоянието е 4,9 км и се изминава за около 45 мин.

Маршрутът продължава на север към Бункера и след това по черен път, успореден на брега, който се разклонява на две и може да се избере между плавното изкачване с панорамни гледки покрай нивите в местността Кюшето и последващо спускане към плажа през кв. Сарафово или директно спускане към бетонната дига покрай морето, водеща до пристаните за лодки и плажа, където двата маршрута се събират. Последните 250 м до археологическия обект се минават по пясъка. Античното и средновековно пристанище и градска крепост Сарафово, датирани в ІV – VІІІ век са археологическа културна ценност от национално значение.Разстояние от Лугата - 5,5 км, от които 250 м по пясъка, 500 м по асфалт, а останалите по черен път. Времетраене – 40 мин.

Маршрутът продължава обратно към централния плаж, а след това през центъра на Сарафово се минава по черен път покрай първокласния път Бургас – Варна І-9. Минава се покрай няколко вилни сгради в стари лозя и нос Лахна, като в последствие се излиза на бетонната дига към къмпинг Европа покрай шосе І-9. Минава се покрай новоизграден жилищен комплекс и след хотел „Рич Деди” (все още в строеж) се пресича на отсрещната страна на главния път, на 400 м откъдето по вътрешен път се намира най-голямата гробница, откривана до сега в България - Антична куполна гробница в археологически обект “Античен некропол на Улпия Анхиало”.

Времето за достигане от Сарафово до гробницата е около 1 ч. и 20 мин. Разстоянието е 9,9 км, от които 250 м по пясък и 2,8 км по асфалт.

Връщането до гр. Бургас става по същия маршрут.

Обща продължителност: 5 ч. и 30 мин.

Вода и храна: Да се носи! По време на прехода може да се закупи единствено в крайбрежните заведения и магазините в кв. Сарафово.

Екипировка: велосипед, гуми с комбиниран грайфер за асфалт и черен път, спортен екип и обувки, дъждобран, малка раница или дисаги, карта на района или GPS устройство, каска, очила - слънцезащитни или срещу насекоми, слънцезащитен крем, репелент срещу комари, резервна вътрешна гума, лепенки за гума, помпа, комплект инструменти, преден и заден велофар.

Сервиз: гр. Бургас - ул.”Цар Симеон І” (“Републиканска”), ул.”Ген.Гурко”, кв.Сарафово - автосервиз зад ОУ ”Христо Ботев”.

Виртуална разходка по маршрута

Дължина: 20,200км

Продължителност: 2ч. 45м.
Терен:  

- асфалт: 8,200км

- велоалеи: 2,300км
- черен път: 11,500км - денивелация: 50м

Маршрут и обекти

 • гр. Бургас
  гр. Бургас
  42.500700, 27.469000
 • АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО – БАСЕЙНИТЕ С ЛУГА И ЛЕЧЕБНА КАЛ В ЮЖНИ СОЛНИЦИ
  АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО – БАСЕЙНИТЕ С ЛУГА И ЛЕЧЕБНА КАЛ В ЮЖНИ СОЛНИЦИ
  42.531953, 27.491792
 • Антично и средновековно пристанище и градска крепост, Сарафово
  Антично и средновековно пристанище и градска крепост, Сарафово
  42.559656, 27.529546
 • ТРАКИЙСКА КУПОЛНА ГРОБНИЦА – МАВЗОЛЕЙ КРАЙ ГР. ПОМОРИЕ
  ТРАКИЙСКА КУПОЛНА ГРОБНИЦА – МАВЗОЛЕЙ КРАЙ ГР. ПОМОРИЕ
  42.567242, 27.596304

Легенда

 • Велоалея или път без движение на МПС
 • Стабилизиран черен път
 • Екстремен черен път
 • Пешеходен или воден маршрут
 • Асфалтов път с минимално движение на МПС
 • Асфалтов път със средно движение на МПС
 • Асфалтов път със завишено движение на МПС

Strandja

Проект: "Зелени коридори" - популяризиране на природното, културно и историческо наследство в региона на Бургас и Къркларели. Договор Ref №: РД-02-29-173/01.07.11

Този интернет сайт е изготвен със съдействието на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България - Турция. Съдържанието на публикациите са отговорност единствено на Община Бургас и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз или от управляващия орган на програмата.